Friday, May 24, 2013

Sweetened Ricotta & Fruit with Balsamic Chianti Reduction


Simple and  humble, but elegant!

Reminiscent of the Cantine Leonardo Da Vinci









INGREDIENTS:
2 cups of ricotta cheese (drained)
¼ cup of confectioner sugar
2 tablespoon of white sugar
½ teaspoon of vanilla extract
½ teaspoon of grated orange zest
½ cup of DaVinci Chianti
½ cup of balsamic vinegar
1 cup of fresh peaches (sliced)
1 cup of fresh cherries (pitted)

PREPARATION:

Combine Chianti, balsamic, vinegar, white sugar in a medium saucepan and bring to a boil. Reduce sauce to a simmer and allow mixture to reduce down by half.  It should be thick and syrupy. Stir in the cherries and peaches and remove from the heat to cool.
In a large mixing bowl, combine the ricotta cheese, confectioner sugar, orange zest, and vanilla. With a fork, whip thoroughly so the mixture is smooth, and the ricotta has absorbed all the confectioner sugar. Transfer mixture to a piping bag and refrigerate until ready to assemble desserts. 

To assemble, pipe the sweetened ricotta into small dessert bowls, then top with the cherries and peaches. Drizzle additional  Chianti-balsamic syrup on top and serve immediately.  Enjoy!

1 comment:

  1. Ciao Cathi, ti scrivo per dirti che mi è capitato di vedere un paio di tue foto sulla pagina fan fb della chef Laura Ravaioli...Non so se è stata autorizzata da te ad usarle, nel caso nulla di che...Se invece non è così sappi che non c'è nessun riferimento al tup blog e tutti i lettori chiedono la ricetta pensando sia sua...Sicocme ste cose mi danno fastidio, dal momento che ho anche io un blog, ho pensato di avvisarti....Scusa il distrrbo..Ti lascio il link dove trovi questa tua foto: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151825905234399&set=a.157635779398.114049.153026054398&type=1&theater
    Io comuqnue ho già scritto che la foto viene dal tuo blo...Ciao, Martina

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